Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2010 12:59 - Излезе ужасяващ доклад за домовете за деца с увреждания
Автор: petlenceto18 Категория: Други   
Прочетен: 574 Коментари: 0 Гласове:
0



Осем смъртни случая във Великотърновска област

Потресаващи разкрития за домовете за деца с увреждания в България изнесоха вчера представители на Българския хелзинкски комитет и прокуратурата. От разследването на БХК става ясно, че в социалните институции се ширят тежки зарази, немарливост, злополуки, насилие и недохранване.
При проверката са констатирани 238 смъртни случая между 2000 и 2010 г., които са непреследвани. Става дума средно за 25 смъртни случая на година. Поне три четвърти от тях са били предотвратими, изтъкнаха от БХК.
31 от децата с умствени увреждания са умрели от глад или системно недохранване. 84 са загинали от общо изнемощяване на организма, а 13 от децата - от зарази или лоша хигиена.
Други шест от тях са починали следствие на злополуки, сред които измръзване и задушаване. Други 36 деца са починали от пневмония, две от насилие, а при 15 от случаите няма установена причина, съобщи за “Янтра ДНЕС” Маргарита Илиева, зам.-председател на БХК. Тя изтъкна, че в повечето от смъртните случаи не е назначена аутопсия, а и по принцип такива случаи не се разследват.
Проучването сочи, че за последните 10 години в три дома във Великотърновска област са починали 8 деца с увреждания. В дома за деца с увреждания в Михалци едно дете е починало, друго е пострадало от тежък инцидент, а 96 са били заразени от дизентерия и паразити. Преди няколко години домът пламна от дизентерия, която разболя и голяма част от персонала. Заради епидемията бе сменена директорката на дома.
Домът за деца с увреждания в Илаков рът отчита двама починали и най-тревожното е, че едното от децата е умряло от недохранване, лоши грижи и недостатъчна хигиена. Другото дете е починало след злополука. В дома са констатирани три тежки инцидента и един случай на насилие.
Третият дом за деца с увреждания е в Горски Сеновец. Там за последните 10 г. са починали 5 деца. Две от тях са се разболели от пневмония, а при други два от смъртните случаи реална причина не е установена. Констатирани са 58 случая на заразни болести.
В част от домовете децата се укротяват с медикаменти, които допълнително увреждат здравето им. Погледите ни са насочени към прокуратурата, която да извърши проверки, подчерта Илиева.
Според главния прокурор Борис Велчев вече са образувани 166 досъдебни производства срещу неизвестен извършител. Апелативните прокуратури ще проверят всички образувани и прекратени деца, свързани с децата от тези домове през последните десет години.
Досега сме извършили проверка за един смъртен случай в дома за деца в Илаков рът, съобщи Румяна Ирманова, зам. окръжен прокурор. Установено е, че няма насилствена смърт и досъдебното производство е било прекратено. Сега след проверката на БХК вероятно ще има нови прокурорски проверки. Трябва да се види дали има допусната безстопанственост и да се установи истинската причина за смъртността в тези домове и ако няма умисъл, да се разсеят подозренията, че в институциите децата умират насилствено, коментира Ирманова.

Вася ТЕРЗИЕВА



Тагове:   доклад,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petlenceto18
Категория: Други
Прочетен: 13712
Постинги: 9
Коментари: 1
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930